Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich od 22 do 24 września odbędzie się Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu. Forum będzie połączone z Targami Smaki Regionów podczas których zaprezentują się lokalni producenci, przetwórcy i restauratorzy oraz członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.

Article zrzut ekranu 2017 09 17 o 20.49.41

- Wielkopolska już dwa lata temu rozpoczęła starania o to by być gospodarzem Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Uzyskaliśmy taką zgodę ze strony europejskiego koordynatora sieci i bardzo się cieszymy, że 2017 rok to rok, w którym forum odbywa się w Wielkopolsce. Na to wydarzenie zaprosiliśmy przedstawicieli wszystkich regionów, które są zrzeszone w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Zamysłem również było to, żeby to forum połączyć z Targami Smaki Regionów, by naszym partnerom należącym do Europejskiej Sieci pokazać również w jaki sposób w Wielkopolsce promujemy zdrową żywność i promujemy członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – mówi wicemarszałek Krzysztof Grabowski.

Forum jest ogromną platformą do wymiany doświadczeń i praktyk oraz dzielenia się swoimi osiągnięciami. Jest to również okazja, by czerpać inspiracje od innych regionów należących do Sieci. To także możliwość spotkania z podmiotami zrzeszonymi w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz z osobami na co dzień zajmującymi się dziedzictwem kulinarnym poza granicami naszego kraju.

Niemal równolegle do Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego odbędą się w Poznaniu Targi Samki Regionów, podczas których zaprezentują się wszystkie polskie województwa. – Jednocześnie 23 września na Targach Poznańskich ruszają targi Smaki Regionów. Wielkopolska po raz kolejny będzie się promować się na swoim 350m2 stoisku, w którym wystawi się w sumie 43 producentów, w tym 38 to członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – mówi wicemarszałek Grabowski – Na targach pojawią się również przedstawiciele pięciu regionów zagranicznych w tym również regionów, które należą do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, m.in. Region Sibu z Rumunii oraz Region Rozwoju Północ z Mołdawii – dodaje.

Wielki wkład Wielkopolski w promocję Sieci Dziedzictwa Kulinarnego podkreślił Niclas Fjellström Europejski Koordynator Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego znakomicie działa jeśli chodzi o promocję Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Dla naszej sieci z jednej strony jest istotne to, aby pokazywać nowe idee, nowe pomysły, a z drugiej strony aby sięgać do tradycji. Dlatego też bardzo się cieszymy z tego powodu, że ta impreza będzie połączona ze Smakami Regionów, ponieważ właśnie tam jest pokazane bogactwo silnej polskiej tradycji.

Wielkopolska jest z regionów, które najprężniej rozwijają się jeśli chodzi o tematykę Dziedzictwa Kulinarnego. – W chwili obecnej zrzeszamy już 124 członków. Kiedy wiedzieliśmy już, że będziemy organizatorami, chcieliśmy wyróżnić regiony, które najprężniej rozwijają się u nas w Wielkopolsce jeśli chodzi o członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Siłą rzeczy jeśli chodzi o organizację wizyt studyjnych wiele z nich odbędzie się w południowej Wielkopolsce, ponieważ bardzo dużo członków pochodzi z tego regionu – mówi Mateusz Sieradzki Koordynator Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.

Przedstawiciele Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego odwiedzą m.in. Tłocznię Soków Owocowych w Kolonii Kokanin, Zakład Cukierniczy produkujący Andruty Kaliskie oraz Restaurację Dwór Stary Chotów.

Szczegółowy program znajdziecie Państwo tutaj: PROGRAM

Zobacz także
Thumb 7327 920
Masarnia Cekcyn – szynka wiejska wędzona
Thumb art
Miód lipowy i jego właściwości
Thumb 2
Dworek Wymysłowo - jedyne w Europie Muzeum India...

Nie ma możliwości komentowania tego artykułu