Od 30-tu lat, czyli dokładnie od 1986 roku Aleksandra i Mieczysław Babalscy prowadzą 8-hektarowe gospodarstwo ekologiczne. „Oczkiem w głowie” Państwa Babalskich jest jednak Wytwórnia Makaronu BIO Babalscy, która od 1991 r., przetwarza produkty zbożowe pochodzące z upraw ekologicznych i produkuje makarony i mąki razowe, płatki zbożowe, otręby oraz kasze.

Article dsc03681
fot. Babalscy

Gospodarstwo znajduje się we wsi Pokrzydowo w powiecie Brodnica w województwie kujawsko-pomorskim. Są na nim uprawiane m.in. stare gatunki zbóż (pszenica, orkisz,samopsza), oraz owoce (wiśnie, śliwki, jabłka, gruszki).

Wytwórnia makaronu BIO rozpoczęła działalność w sierpniu 1991 r. na bazie gospodarstwa ekologicznego. – Ze względu na duże skupisko gospodarstw ekologicznych w naszym regionie oraz brak produktów zbożowych na rynku, postanowiliśmy zająć się przetwórstwem zbóż ekologicznych. Certyfikat na przetwórnie otrzymaliśmy w roku 1994 – podkreśla Mieczysław Babalski.

- Zaczęliśmy od produkcji makaronu razowego, początkowo w niewielkiej ilości z pszenicy, potem z żyta i orkiszu. W pierwszych latach produkcji musieliśmy szukać konsumentów na nasze produkty – uczestnicząc w kiermaszach, wystawach i innych imprezach, m.in. Dniach Ziemi w Warszawie czy dożynkach – dodaje właściciel.

Początkowo produkcją makaronu trudniła się rodzina. W połowie lat 90–tych właściciele zaczęli zatrudniać kolejne osoby. Obecnie w wytwórni pracuje ok. 10 osób. W pierwszych latach firma przerabiała po kilka ton zbóż ekologicznych rocznie. Obecnie jest to już ok. 600 t rocznie i z roku na rok widać progres. Obecnie wytwórnia słynie z wytwarzania następujących produktów:

- mąki razowe;: pszenne, żytnie, orkiszowe, jęczmienne, owsiane, gryczane;
- makarony razowe:; pszenne, żytnie, orkiszowe i z ziołami;
- płatki zbożowe:; pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe;
- kasze:; orkiszowe, jęczmienne, gryczane;
- otręby; pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe;
- ziarna zbóż;
- poduszki z plew gryki i orkiszu;
- kawa orkiszowa.

Produkty wytwórni są doceniane przez ekspertów. Na przestrzeni lat właściciele odebrali wiele nagród za swoją działalność, w tym:

- 1996 r. – wyróżnienie „EKOMEDIA” Forum – Minister Ochrony Środowiska Zasobów Naturalnych i Leśnictwa;
- 2006 r. I miejsce w konkursie „SPOSÓB NA SUKCES” – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi;
- 2006 r. Nagroda Prezesa Agencji Rynku Rolnego laureata IV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu „SPOSÓB NA SUKCES”;
- 2008 r. Wyróżnienie w finale krajowego konkursu na najlepsze Gospodarstwo ekologiczne – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi;
- 2008 r. Nagroda Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego za zajęcie I miejsca w Województwie w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne;
- 2010 r. Nagroda Ministra Rolnictwa za najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii Ochrona Środowiska w Polsce;
- 2014 r. Odznaczenie Kawalerskim Krzyżem Zasługi od Prezydenta Rzeczypospolitej Polski.

Rocznie w gospodarstwie i przetwórni Państwo Babalscy przyjmują ok. 2 tys. osób. Przeważnie są to grupy młodzieży, uczniowie i studenci, rolnicy, konsumenci z kraju i z zagranicy. Wytwórnia posiada atest EKOLAND-u od 1994 r. i wszystkie niezbędne certyfikaty.

Więcej informacji o wytwórni oraz o gospodarstwie Państwa Babalskich znajdziecie: tutaj

Produkty firmy można zamawiać przez sklep internetowy: tutaj

Zobacz także
Thumb 7338 920
Pasieka Kujawska – pszczelarska pasja od 1921 roku!
Thumb zrzut ekranu 2017 09 23 o 20.16.14
Wielkopolska podczas Targów Smaki Regionów
Thumb 5247 920
Bankiet Wiesław Królak – smacznie, sprawnie, pro...

Nie ma możliwości komentowania tego artykułu