Miód od wieków znany jest jako najzdrowszy i najbardziej naturalny zamiennik słodkiego cukru. Odznacza się nie tylko wyjątkowym smakiem, różnorodnością zastosowania ale przede wszystkim szerokim spectrum prozdrowotnego działania na nasz organizm.

Article art

Wśród licznych gatunków najbardziej doceniany jest miód lipowy. Dzieje się tak z kilku powodów. Po pierwsze, w Polsce bardzo trudno jest uzyskać czysty miód lipowy ze względu na rzadkie skupiska lip. Jednym z nielicznych obszarów lipowego raju są Mazury i obszar Natura 2000. To właśnie tu występują gęste skupiska tych drzew, które w połączeniu z nieskazitelnie czystym powietrzem pozwalają na pozyskanie cennego, w stu procentach lipowego, miodu.

Drugim istotnym powodem zasądzającym o jego wyjątkowości jest niepowtarzalny smak. Jest on bardzo wyraźny z dominującą nutą zapachową lipy, mięty a w niektórych przypadkach nawet cytryny. Odznacza się również charakterystyczną, tylko dla tego gatunku, goryczą. Z tego też powodu idealnie nadaje się jako komponent deserów ze słodkimi owocami czy ukochanych szarlotek. Najlepiej miód jednak sprawdza się jako składnik marynat do mięs, zarówno tych pieczonych jak i grillowanych (najprostszy przepis to: 125 ml płynnego miodu lipowego, 4 łyżki musztardy Dijon, 4 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej, 4 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sól i pieprz).

Trzecim i najważniejszym argumentem, który nobilituje miód lipowy są jego składniki odżywcze i mineralne: olejki eteryczne, takie jak farnesol czy kamofra, flawonoidy (między innymi rutyna), b-karoten i enzymy. Właśnie dzięki tej długiej liście możemy mówić o szerokim zastosowaniu leczniczym miodu lipowego. Najczęściej stosuje się go przy leczeniu przeziębień, stanów zapalnych oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Kwiaty lipy, których nektar jest wykorzystywany do produkcji miodu mają również działanie napotne a dzięki dużej zawartości olejków eterycznych niszczą drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych, zwłaszcza nosa i gardła. Świetnie sprawdza się więc jako środek wykrztuśny. Badania wykazały również silne oddziaływanie miodu lipowego na bakterię, takie jak gronkowiec, paciorkowiec czy bakterie coli oraz grzyby i drożdże. Ponadto, dobroczynne olejki eteryczne działają pozytywnie również na układ krążenia i mają działanie rozkurczowe jak i uspokajające, uśmierzające. Dlatego też dobry wpływ spożywania miodu lipowego zaobserwowano u osób zmagających się z chorobami nerwowymi.
Tereny byłej Barcji, obszaru Natura 2000 idealnie nadają się do upraw lipy i pozyskiwania z niej miodu lipowego. Właśnie z tego produktu słynie Bartnik Mazurski, którego wyroby zyskały liczne tytuły, nagrody i wyróżnienia na arenie województwa, kraju jak i poza jego granicami. Największym osiągnięciem jest certyfikat Jakość i Tradycja przyznawane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, które jako jedyne w województwie trafiło do Bartnika Mazurskiego. Ponadto miód lipowy z Barcji został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wart podkreślenia jest również złoty medal uzyskany podczas Targów Regionalia 2012 r. dla jedynego miodu w Polsce. Te liczne nagrody i certyfikaty potwierdzają uznanie nie tylko miodowych specjalistów ale i zwykłych konsumentów.

Warto na co dzień korzystać z dobrodziejstw miodu lipowego, który nie tylko świetnie smakuje i komponuje się z wieloma produktami ale przede wszystkim leczy i zapobiega chorobom naszego organizmu. Miody produkowane przez Bartnika Mazurskiego dzięki licznym nagrodom i wyróżnieniom stały się synonimem jakości i dobrego smaku.

Zobacz także
Thumb zrzut ekranu 2017 09 23 o 19.18.08
Sukces Europejskiego Forum Dziedzictwa Kulinarnego
Thumb zrzut ekranu 2017 09 17 o 20.49.41
Zapraszamy na Europejskie Forum Sieci Dziedzictw...
Thumb article dsc 0021
Andruty Kaliskie będą reprezentowały nasz region...

Nie ma możliwości komentowania tego artykułu