Masarnia, która zlokalizowana jest w centrum Borów Tucholskich działa od 1965 roku. Firma zajmuje się produkcją tradycyjnych wędlin, które nie zawierają środków konserwujących i wzmacniaczy smaków, a do ich przygotowania wykorzystuje tylko naturalne przyprawy: majeranek, sól, pieprz, czosnek oraz gorczycę.

Article 7327 920
fot. Masarnia Cekcyn

Surowcem do produkcji cekcyńskich wyrobów są półtusze pochodzące z okolicznych gospodarstw zajmujących się chowem trzody chlewnej. Masarnia oferuje takie wyroby, jak szynka wiejska wędzona, kiełbasa cekcyńska oraz kaszanka borowiacka. Na uwagę zasługuję fakt, że szynka wiejska wędzona została uznana Smakiem Roku podczas Festiwalu Smaku w Grucznie w 2012 r.

W bezpośrednim sąsiedztwie zakładu znajdują się również sklep firmowy.

Zobacz także
Thumb maxresdefault
Spółdzielnia Mleczarska „Michowianka” - Twarożek...
Thumb zrzut ekranu 2017 09 17 o 20.49.41
Zapraszamy na Europejskie Forum Sieci Dziedzictw...
Thumb konopieimg 1261
Z natury najlepsze ☺

Nie ma możliwości komentowania tego artykułu