Tradycyjne gospodarstwo rodzinne znajduje się w malowniczej miejscowości Winniki w gminie Nasielsk. Położone jest na styku trzech gmin Nasielsk, Nowe Miasto, Świercze. Zwierzęta, mnóstwo kwiatów, bliskość lasów, regionalna kuchnia tworzy niezwykłą atmosferę oraz możliwość bliskiego kontaktu z naturą. Państwo Kowalscy zajmują się produkcją tradycyjnego oleju lnianego i rzepakowego. Prowadzą również hodowlę zarodową świni złotnickiej białej pod ścisłą kontrolą Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Article 6880 920
fot. Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „Kowalski” Krzysztof Kowalski

- W naszym rodzinnym gospodarstwie rolnym we Winnikach na Mazowszu, które prowadzimy wspólnie z córkami, od kilku pokoleń zajmujemy się tłoczeniem oleju oraz hodowlą trzody chlewnej – opis swojej działalności rozpoczyna Krzysztof Kowalski i dodaje: – Dawniej w każdej wsi znajdowała się olejarnia, ale dziś mało kto o tym pamięta. W naszej przydomowej olejarni, korzystając z dawnych maszyn i sprawdzonych receptur tłoczymy na zimno olej lniany i olej rzepakowy. Od niedawna przygotowujemy także smakowy olej lniany z ziołami.

Produkty Gospodarstwa „Kowalski” zdobyły uznanie klientów i wiele nagród w różnych konkursach (m.in.: Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Złoty Medal Targów Polagra Food). Zostały wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Dodatkowo właściciele już od ponad 10-ciu lat zajmują się hodowlą świń tradycyjnej polskiej rasy złotnicka biała pod nadzorem Uniwersytetu Przyrodniczego z Poznania. Obecnie jest to największa hodowla tej unikatowej rasy świń w Polsce.

- Prowadzone przez nas gospodarstwo jest w dużej mierze samowystarczalne. Sami uprawiamy len i rzepak, z którego wytwarzamy olej i sprzedajemy go we własnym zakresie. A pozostałe po nim makuchy są doskonałą, ekologiczną i pożywną paszą dla naszych świnek – tłumaczy Krzysztof Kowalski.

Zarówno olej jak i mięso z tej rasy o tradycyjnym charakterze jest sprzedawane bezpośrednio z gospodarstwa. W ofercie Gospodarstwa „Kowalski” znajduje się sprzedaż mięsa, półtusz, warchlaków, tuczników oraz loszek. Wśród olejów znajdziemy olej lniany, lniany z ziołami (z dodatkiem bazylii, czosnku granulowanego, papryczki pepperoni i kolorowego pieprzu) oraz olej rzepakowy.

O nagrodach i certyfikatach Gospodarstwa „Kowalski” dowiesz się: tutaj

Zamówienia na produkty gospodarstwa można składać mailowo lub telefonicznie. Szczegóły dostępne: tutaj

Zobacz także
Thumb zrzut ekranu 2017 09 23 o 19.18.08
Sukces Europejskiego Forum Dziedzictwa Kulinarnego
Thumb art
Miód lipowy i jego właściwości
Thumb 11302 920
PPHU Agromlecz Sp. z o.o. - produkty mleczne z t...

Nie ma możliwości komentowania tego artykułu