W Poznaniu 22 września rozpocznie się Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski. W ciągu 3 dni zaprezentują się przedstawiciele z 8 krajów i 10 polskich regionów. Przybyli goście - Na pewno spróbują naszą wielkopolską kiełbasę białą parzoną, kaliskie andruty i poznańskie rogale świętomarcińskie – mówi wicemarszałek Krzysztof Grabowski.

Article article dsc 0021

Wielkopolska jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 2008 roku, natomiast łącznie do ESRDK należy 45 regionów z całej Europy, w tym 10 z Polski. - Głównym celem jest promocja regionalnej żywności, opartej na lokalnych i tradycyjnych produktach. Członkowie Sieci gwarantują, że ich produkty są zdrowe i pochodzą z naturalnych upraw, bez dodatków chemii – mówi wicemarszałek Krzysztof Grabowski.

Do Wielkopolskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego należy obecnie 124 członków i są to m.in. producenci żywności, restauracje i gospodarstwa agroturystyczne. - O rolę gospodarza Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego zabiegaliśmy od 2015 roku, bo to jest ogromny prestiż i szansa na promocję dla naszych lokalnych producentów zdrowej żywności - mówi wicemarszałek Grabowski.

Swoje wyroby w Poznaniu zaprezentują przedstawiciele takich krajów jak Niemcy, Dania, Turcja i Szwecja. - Forum jest najlepszą formą wymiany doświadczeń i praktyk, dzielenia się swoimi osiągnięciami, jak również okazją, by czerpać inspiracje od innych regionów, należących do sieci dziedzictwa kulinarnego - dodaje wicemarszałek.

Jak podkreśla wicemarszałek Grabowski, aby otrzymać specjalny certyfikat przynależności do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego trzeba spełniać najwyższe wymogi - Certyfikat członkowski oraz tabliczka z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, którą można znaleźć przed wejściem do oznaczonych miejsc, informują konsumentów i turystów, gdzie oferują najlepsze i najzdrowsze regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie wysokiej jakości lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury - powiedział marszałek Grabowski.

W skład komisji opiniującej wchodzą osoby związane z kulinariami oraz naukowcy z poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego.

Zobacz także
Thumb maxresdefault
Spółdzielnia Mleczarska „Michowianka” - Twarożek...
Thumb 7327 920
Masarnia Cekcyn – szynka wiejska wędzona
Thumb zrzut ekranu 2017 09 23 o 20.16.14
Wielkopolska podczas Targów Smaki Regionów

Nie ma możliwości komentowania tego artykułu